2019-07-07 10:00Pressmeddelande

Sverigedemokraternas talesperson i funktionshinderfrågor: Det behövs olika typer av LSS-boenden!

Carina Ståhl Herrstedt (SD)Carina Ståhl Herrstedt (SD)

I en intervju med initiativtagarna till cykelkampanjen Funktionshinderbanan säger Sverigedemokraternas talesperson i funktionshinderfrågor, Carina Ståhl Herrstedt, att det behovs olika typer av LSS-bostäder för att öka valfriheten för personer med funktionsnedsättning.

Brist på LSS-bostäder och valfrihet
I mer än hälften av landets kommuner finns det brist på LSS-bostäder enligt Boverket. Bristen leder till att många personer med funktionsnedsättning får vänta väldigt länge på en lägenhet och att det inte finns så stor valfrihet att byta bostad. Möjligheten att bo sambo och ha husdjur är ofta också begränsad i de flesta LSS-bostäder. Carina Ståhl Herrstedt menar att kommunerna måste planera bättre för olika behov.

Bredare utbud av bostäder
”Man måste kunna planera för olika typer av boende även när det gäller den här gruppen precis som vi gör med äldreboenden. Man måste vidga greppet och ser fler möjligheter som kan passa många fler. Det finns de som behöver ett väldigt stort hjälpbehov och det finns de som inte har fullt lika stort. Och att vi ska kunna hitta lösningar som funkar för alla.”, säger Carina Ståhl Herrstedt i intervjun.

Carina Ståhl Herrstedt menar också i intervjun att kommunerna bättre borde kunna förutse hur många som behöver LSS-bostad, vilket annars är en vanlig förklaring till varför det uppstått brist på LSS-bostäder i kommunerna.

Cyklar för fler och bättre LSS-bostäder
Under några veckors tid cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen för tredje året i rad på en side-by-side-cykel för fler och bättre LSS-bostäder för personer med funktionsnedsättningar tillsammans med den välkända Bo Hejlskov Elvén som också står bakom projektet. I år har turen gått från Göteborg till Almedalsveckan i Visby.

Politiker på heta pallen
Funktionshinderbanan kommer under Almedalsveckan intervjua ett flertal relevanta politiker såsom Socialminister Lena Hallengren, Miljöpartiets språkrör och Bostadsminister Per Bolund, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, Bengt Westerberg, samt Kristdemokraternas talesperson i sociala frågor, Pia Steensland.

För tredje året i rad cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen för fler och bättre LSS-hem. Cykelturen avgår från Göteborg den 17 juni och avslutas i Visby under Almedalsveckan. Längst vägen pratar vi med personer som tycker, tänker och bestämmer i frågan om fler och bättre LSS-bostäder för personer med särskilda behov. Mötena filmas och blir till avsnitt som delas i sociala medier.Om Funktionshinderbanan

För tredje året i rad cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen för fler och bättre LSS-hem. Cykelturen avgår från Göteborg den 17 juni och avslutas i Visby under Almedalsveckan. Längst vägen pratar vi med personer som tycker, tänker och bestämmer i frågan om fler och bättre LSS-bostäder för personer med särskilda behov. Mötena blir till avsnitt som delas i sociala medier.

Kontaktpersoner

Robin Berkhuizen
Cyklist & Initiativtagare & VD Emrahus
Robin Berkhuizen
Mikaela Bjarve
Kommunikatör Funktionshinderbanan
Mikaela Bjarve
Linda Rosdahl
Projektledare & Kommunikation, Funktionshinderbanan
Linda Rosdahl

Relaterade nyheter