2019-07-05 08:30Pressmeddelande

Socialminister Lena Hallengren (S) om brist på LSS-bostäder: Vi måste förstå varför kommunerna inte bygger!

Lena Hallengren (S), Socialminister.Lena Hallengren (S), Socialminister.

Socialministern Lena Hallengren menar det är viktig att försöka förstå varför kommunerna inte bygger fler LSS-bostäder. Detta framkom i en intervju när initiativtagarna till cykelkampanjen Funktionshinderbanan intervjuade Lena Hallengren under Almedalen. För tredje året cyklar Funktionshinderbanan för fler och bättre LSS-bostäder för personer med funktionsnedsättning.

Brist på LSS-bostäder
I mer än hälften av landets kommuner finns det brist på LSS-bostäder enligt Boverket. Bristen leder till att många personer med funktionsnedsättning får vänta väldigt länge på en lägenhet. När kommunen inte kan erbjuda en lägenhet till personer med funktionsnedsättning inom rimlig tid så kan kommunen tvingas betala ett vite – en slags böter för att de inte följer lagen.

Många kommuner budgeterar för att betala vite eftersom de vet att de inte kommer kunna erbjuda LSS-lägenheter i tid.

Konsekvens om inte kommunen bygger
Funktionshinderbanans initiativtagare Robin Berkhuizen och Bo Hejlskov Elvén menar i intervjun att systemet med vite inte fungerar eftersom mer än hälften av landets kommuner fortfarande har brist på LSS-bostäder. Socialminister Lena Hallengren (S) tycker inte man ska fastna i diskussioner om vad som ska hända om kommunerna inte bygger utan vill hellre fokusera på hur man får kommunerna att bygga.

Vitet hjälper inte de som behöver lägenhet
”Ett vite kan man ju betala. Men det hjälper ju inte den som behöver ett boende. (…) Vi måste titta på varför man inte bygger. Har man inte råd att bygga? Är det brist i lagstiftningen?”, säger Lena Hallengren i intervjun med Funktionshinderbanan.

Cyklar för fler och bättre LSS-bostäder
Under några veckors tid cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen för tredje året i rad på en side-by-side-cykel för fler och bättre LSS-bostäder för personer med funktionsnedsättningar tillsammans med den välkända Bo Hejlskov Elvén som också står bakom projektet. I år har turen gått från Göteborg till Almedalsveckan i Visby.

Politiker på heta pallen
Funktionshinderbanan kommer under Almedalsveckan intervjua ett flertal relevanta politiker såsom Miljöpartiets språkrör och Bostadsminister Per Bolund, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, Bengt Westerberg, samt Kristdemokraternas talesperson i sociala frågor, Pia Steensland.

För tredje året i rad cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen för fler och bättre LSS-hem. Cykelturen avgår från Göteborg den 17 juni och avslutas i Visby under Almedalsveckan. Längst vägen pratar vi med personer som tycker, tänker och bestämmer i frågan om fler och bättre LSS-bostäder för personer med särskilda behov. Mötena filmas och blir till avsnitt som delas i sociala medier.Om Funktionshinderbanan

För tredje året i rad cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen för fler och bättre LSS-hem. Cykelturen avgår från Göteborg den 17 juni och avslutas i Visby under Almedalsveckan. Längst vägen pratar vi med personer som tycker, tänker och bestämmer i frågan om fler och bättre LSS-bostäder för personer med särskilda behov. Mötena blir till avsnitt som delas i sociala medier.

Kontaktpersoner

Robin Berkhuizen
Cyklist & Initiativtagare & VD Emrahus
Robin Berkhuizen
Mikaela Bjarve
Kommunikatör Funktionshinderbanan
Mikaela Bjarve
Linda Rosdahl
Projektledare & Kommunikation, Funktionshinderbanan
Linda Rosdahl