2019-07-02 15:33Pressmeddelande

Jonas Sjöstedt (V) om brist på LSS-bostäder: Borde finnas i kommunens detaljplan

Jonas Sjöstedt (V)Jonas Sjöstedt (V)

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tycker att kommuner borde ha med LSS-bostäder i sin detaljplanering för att motverka bristen på LSS-bostäder. Sjöstedt är även beredd att kika på möjligheter att lagstifta om kommunerna inte lyssnar. Detta framkom i en intervju när initiativtagarna till cykelkampanjen Funktionshinderbanan pratade med Jonas Sjöstedt under Almedalen. För tredje året cyklar Funktionshinderbanan för fler och bättre LSS-bostäder för personer med funktionsnedsättning.

Brist på LSS-bostäder

I mer än hälften av landets kommuner finns det brist på LSS-bostäder enligt Boverket. Bristen leder till att många personer med funktionsnedsättning får vänta väldigt länge på en lägenhet. Men det borde vara lika självklart att bygga LSS-bostäder som det är att bygga förskolor och skolor i nya områden, menar Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt

Borde finnas i detaljplanen

”Jag tycker att kommunerna måste väga in det i sina detaljplaner när de planerar så att man från början skriver in att när man bygger ett nytt bostadsområde så ska det också finnas det här boendet för de som behöver det. Det ska vara lika själv klart som att planera in alla andra saker som förskolor och skolor”, säger Jonas Sjöstedt i intervjun.

Lagstifta om kommuner inte lyssnar

Jonas Sjöstedt menar också att kommunerna borde uppmanas att göra detta men om de inte följer det så kan man i slutändan lagstifta om det. Han lägger även till att de inte sagt detta tidigare men att de nu är beredd att kika på på det.  

Cyklar för fler och bättre LSS-bostäder

Under några veckors tid cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen för tredje året i rad på en side-by-side-cykel för fler och bättre LSS-bostäder för personer med funktionsnedsättningar tillsammans med den välkända Bo Hejlskov Elvén som också står bakom projektet. I år har turen gått från Göteborg till Almedalsveckan i Visby. 

Politiker på heta pallen

Funktionshinderbanan kommer under Almedalsveckan intervjua ett flertal relevanta politiker såsom socialminister Lena Hallengren, Miljöpartiets språkrör och Bostadsminister Per Bolund, Bengt Westerberg, samt Kristdemokraternas talesperson i sociala frågor, Pia Steensland.

För tredje året i rad cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen för fler och bättre LSS-hem. Cykelturen avgår från Göteborg den 17 juni och avslutas i Visby under Almedalsveckan. Längst vägen pratar vi med personer som tycker, tänker och bestämmer i frågan om fler och bättre LSS-bostäder för personer med särskilda behov. Mötena filmas och blir till avsnitt som delas i sociala medier.Om Funktionshinderbanan

För tredje året i rad cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen för fler och bättre LSS-hem. Cykelturen avgår från Göteborg den 17 juni och avslutas i Visby under Almedalsveckan. Längst vägen pratar vi med personer som tycker, tänker och bestämmer i frågan om fler och bättre LSS-bostäder för personer med särskilda behov. Mötena blir till avsnitt som delas i sociala medier.

Kontaktpersoner

Robin Berkhuizen
Cyklist & Initiativtagare & VD Emrahus
Robin Berkhuizen
Mikaela Bjarve
Kommunikatör Funktionshinderbanan
Mikaela Bjarve
Linda Rosdahl
Projektledare & Kommunikation, Funktionshinderbanan
Linda Rosdahl

Relaterade nyheter