2019-07-02 08:30Pressmeddelande

Bostadsminister Per Bolund om brist på LSS-bostäder: ”Kommunerna måste ta ansvar”

Per Bolund (MP), Bostadsminister.Per Bolund (MP), Bostadsminister.

För tredje året cyklar Funktionshinderbanan för fler och bättre LSS-bostäder för personer med funktionsnedsättning. På Almedalen har cykelkampanjens initiativtagaren Robin Berkhuizen intervjuat Bostadminstern, tillika Miljöpartiets språkrör Per Bolund om bristen på LSS-bostäder.

Brist på LSS-bostäder

I mer än hälften av landets kommuner finns det brist på LSS-bostäder enligt Boverket. Bristen leder till att många personer med funktionsnedsättning får vänta väldigt länge på en lägenhet. Men en sådan bostadsbrist är ingen man löser särskilt snabbt menar Bostadsminister Per Bolund

Tar tid att bygga ifatt

”Det är ingenting man gör i en handvändning. Det kommer ta lång tid innan vi har byggt ikapp. (…) Sen har vi ju också kommunernas bostadsförsörjningsansvar som ju är lagstiftat. De har ansvar att se till att det finns bostäder till medborgarna även om man har särskilda behov. Där kan vi ju också från statens sida se till att vi skjuter till pengar till kommunerna så att de får en bättre budget och utrymme att göra investeringar och satsningar”, säger Per Bolund

Positiv till typhus

Per Bolund är också positiv till idén om typhus som man vet fungerar som LSS-bostäder. På samma sätt som SKL har gjort med bostadshus för att snabba på byggandet och få ner priset för att bygga.

Cyklar för fler och bättre LSS-bostäder

Under några veckors tid cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen för tredje året i rad på en side-by-side-cykel för fler och bättre LSS-bostäder för personer med funktionsnedsättningar. I år har turen gått från Göteborg till Almedalsveckan i Visby.

Politiker på heta pallen

Funktionshinderbanan kommer under Almedalsveckan intervjua ett flertal relevanta politiker såsom socialminister Lena Hallengren, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, Bengt Westerberg, samt Kristdemokraternas talesperson i sociala frågor, Pia Steensland.

För tredje året i rad cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen för fler och bättre LSS-hem. Cykelturen avgår från Göteborg den 17 juni och avslutas i Visby under Almedalsveckan. Längst vägen pratar vi med personer som tycker, tänker och bestämmer i frågan om fler och bättre LSS-bostäder för personer med särskilda behov. Mötena filmas och blir till avsnitt som delas i sociala medier.Om Funktionshinderbanan

För tredje året i rad cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen för fler och bättre LSS-hem. Cykelturen avgår från Göteborg den 17 juni och avslutas i Visby under Almedalsveckan. Längst vägen pratar vi med personer som tycker, tänker och bestämmer i frågan om fler och bättre LSS-bostäder för personer med särskilda behov. Mötena blir till avsnitt som delas i sociala medier.

Kontaktpersoner

Robin Berkhuizen
Cyklist & Initiativtagare & VD Emrahus
Robin Berkhuizen
Mikaela Bjarve
Kommunikatör Funktionshinderbanan
Mikaela Bjarve
Linda Rosdahl
Projektledare & Kommunikation, Funktionshinderbanan
Linda Rosdahl

Relaterade nyheter