2019-01-18 08:00Nyheter

10 små lösningar för stora LSS-bostadsfrågor

null

Funktionshinderbanan släpper tio arga filmer om hur man med små medel kan göra stora förbättring för personer med funktionsnedsättning som bor i LSS-bostäder.

Funktionshinderbanan är en kampanj som varje år cyklar för fler och bättre LSS-bostäder. Det är brist LSS-lägenheter i mer än hälften av landets kommuner vilket leder till långa köer och sämre boende-kvalitet.

Initiativtagaren till Funktionshinderbanan, Robin Berkhuizen, har tröttnat på kommunernas undanflykter,

- Vi har intervjuat många människor och fått höra så många bortförklaringar, ursäkter och märkligheter om LSS-bostäder, och bristen på dem. Gång på gång har vi knutit handen i fickan och mumlat ”Hur svårt kan det vara?”. säger Robin Berkhuizen.

Den ilskan har nu omvandlats till tio korta filmer som beskriver några av de utmaningar som finns med LSS-bostäder idag och hur man med ganska enkla medel kan lösa dem.

Exempel på det ämnen som tas upp är:

- Hur personalens schema får styra de boendes fritidsaktiviteter

- Att kommuner sällan pratar och samlar in information från personer med funktionsnedsättning när de bygger LSS-bostäder.

- Varför det är orimligt att många kommuner säger att det är svårt att räkna ut hur många personer med funktionsnedsättning som kommer behöva bostad.

Alla ämnen och situationer är hämtade från samtal med personer med funktionsnedsättning, psykologer, kommuner, politiker och intresseorganisationer.

- Ofta handlar det om ganska enkla lösningar som skulle kunna göra stor skillnad för personer med funktionsnedsättning. Vi hoppas att kommunerna ser detta, rannsakar sig och väljer bättre lösningar för personer som bor i LSS-bostäder, säger Robin Berkhuizen.


Om Funktionshinderbanan

Funktionshinderbanan har sedan 2017 cyklat land och rike runt på en side-by-side cykel för att samla in och sprida kunskap om vad som gör ett riktigt bra LSS-hem. Vi har pratat med politiker, psykologer, anhöriga, hyresgäster, förbund, lärare och många fler. Alla samtal finns antingen som film eller podcast. Vi cyklar för fler och bättre LSS-hem.

Kontaktpersoner

Robin Berkhuizen
Cyklist & Initiativtagare & VD Emrahus
Robin Berkhuizen
Mikaela Bjarve
Kommunikatör Funktionshinderbanan
Mikaela Bjarve
Linda Rosdahl
Projektledare & Kommunikation, Funktionshinderbanan
Linda Rosdahl